Kövérítő bacik

Egymás között a bélflóráról, avagy ki az úr a háznál

a bélflóra egyensúlya kiemelt kép

Klinikai vizsgálatok és szakirodalmi cikkek sora foglalkozik a bélbaktériumok egészségünket alapjaiban befolyásoló hatásairól. Eddig teljesen ismeretlen információk látnak napvilágot arról, hogy a bélflórának milyen kiemelkedően fontos hatása van testünk és lelkünk egészségére.

Megfelelő összetételű bélflóra nélkül, nincs sikeres fogyás, vonzó megjelenés és ragyogó bőr – ha nem is az akadémikus orvoslás lassan őrlő malmaiban, de azért ez már évek óta közismert. Aki sikeresen szeretne fogyni vagy tartani az általa ideálisnak tartott súlyt, nem érhet célhoz a bélflóra jelentős változtatása nélkül. Ezen teória tudományos körökben már bizonyított és teljesen egyértelmű, s lassan beszivárog a köztudatba néhány professzor fanyalgása ellenére is.
A folyamatosan érkező kutatói eredmények azonban már a fenti állításon is jelentősen túlmutatnak. Egyértelműen bizonyítják, hogy

közvetlen összefüggés van a bélflóránk és az agyunk működése között

A bolygóideg (nervus vagus) testünk legnagyobb paraszimpatikus idege, amely közvetlen kapcsolatot biztosít bélflóránk és az agyunk között. A bélflóránk sok milliárd baktériuma mintegy liftezve a bolygóidegen, közvetlenül az agyunkba is fel tud jutni. Így aztán lassan már abban sem lehetünk biztosak, hogy mi kívánjuk annyira azt a pazar süteményt, a hidegen habzó sört vagy csak a bennünk élő baktériumok, amelyeknek a túléléshez és szaporodáshoz éppen ezekre a vágyott anyagokra van szükségük!

projekt bemutató

forrás: vib.be

Egy nemrégiben publikált új klinikai vizsgálat, a Flemish Gut Flora Project, nem kevesebbet állít, minthogy közvetlen összefüggés van a bélflóránk és idegrendszerünk egészsége között. A vizsgálatban 1054 depresszióban szenvedő ember vett részt, s egyértelműen bebizonyosodott, hogy a depressziósok bélflórájából teljesen hiányzik két baktériumtörzs: a Coprococcus és a Dialister. Ezek hiányában az antidepresszáns kezelések is nagyon mérsékelt eredménnyel jártak. Visszatelepítésük a bélflórába ezért rendkívül fontos lenne a depresszió gyógyítása szempontjából.

Ezzel persze rátapintottak a jóléti társadalmakban élők egyik legnagyobb problémájára, nevezetesen az egyre kevesebb baktériumtörzset tartalmazó bélflórára. Az összefüggés nagyon egyszerű: minél diverzifikáltabb a bélflóra, azaz minél többféle baktériumot tartalmaz, annál egészségesebbek vagyunk testileg és lelkileg is. Tehát aki szeretne javítani közérzetén, hangulatán, vagy legyőzni a depressziót, annak célszerű nagy hangsúlyt fektetni a bélflóra normalizálására is.

Emellett persze sikerülhet leadni a felesleges kilókat, javítani számos, eddig akár gyógyíthatatlannak minősített autoimmun betegségen is.

A piacon már elérhető olyan termék, amely jelentősen tudja befolyásolni a bélflóra összetételét és ezzel párhuzamosan egészségünket is új alapokra tudjuk helyezni.

A klinikai vizsgálatok értelmében egyre inkább bebizonyosodik, ha szedünk is PRObiotikumokat, de nem biztosítjuk a vastagbélben a megfelelő életkörülményeket a számunkra jó bélbaktériumoknak, azok nem tudnak életben maradni és megfelelő mennyiségben elszaporodni.

Kiemelt fontossága van a PREbiotikumoknak

A speciális, emészthetetlen növényi rostok olyan természetes vegyületeket szabadítanak fel a vastagbélben, amelyek ellehetetlenítik a számunkra ártalmas baktériumcsaládokat és kiegyensúlyozzák a jótékony bélflórát a különböző baktériumok „létfenntartási körülményeinek” támogatásával.

ha nincs időd olvasgatni, hallgasd meg bejegyzésünk podcastját a dugóban ülve, vagy a futópadon!

Related Posts

2 thoughts on “Egymás között a bélflóráról, avagy ki az úr a háznál

  1. Csikós Lászlóné szerint:

    Nekem is a hasam fáj sokat, főleg, ha olyat eszek – epeholyagomat már rég kivettek. Autoimmun betegségem is van. P

    1. Egervári Ferencné szerint:

      SOKAT FÁJA HASAM EPEHOLYAGOM MÁR KIVETTÉK AUTOIMMUN BETEGSÉGEM IS VAN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük